TOURNEE

 VSB Poëzieprijs op Tournee

De beste Nederlandstalige poëziebundels op Nederlandse- en Vlaamse podia

De  vijf genomineerde dichtbundels die kans maken op de VSB Poëzieprijs - dé belangrijkste prijs voor een Nederlandstalige poëziebundel - worden gepresenteerd tijdens de ‘VSB Poëzieprijs op Tournee’. In de periode van 11 januari tot en met 20 januari 2017 presenteren de dichters hun genomineerde bundel op verschillende Nederlandse en Vlaamse podia: Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Rotterdam, Antwerpen en Gent.  De bekendmaking van de winnende bundel en de prijsuitreiking zijn op 26 januari 2017 in het Grand Theatre in Groningen, tijdens de openingsavond van de Poëzieweek 2017. Het gaat om de volgende vijf genomineerde bundels: ‘Kwaad gesternte’ van Hannah van Binsbergen, ‘Koelkastlicht’ van Rodaan Al Galidi, 'Lichtmeters' van Ruth Lasters, ‘Dichter, bokser, koningsdochter’ van Delphine Lecompte en ‘Van groot belang’ van Nachoem M. Wijnberg.


ROTTERDAM
‘VSB Poëzieprijs op Tournee’ met voordrachten uit de genomineerde dichtbundels ‘Kwaad gesternte’ door Hannah van Binsbergen, 'Lichtmeters' door Ruth Lasters en ‘Dichter, bokser, koningsdochter’ door Delphine Lecompte. Daarnaast zijn er tafelgesprekken,  live muziek en is er een kort optreden van de campusdichter Martina Pochiarri. I.s.m. Rotterdamsch Leeskabinet en met SG Erasmus.
datum: wo 11 januari 2017
tijd: 16.00 uur
locatie: Erasmuspaviljoen, Studium Generale
adres: Burgemeester Oudlaan 350, 3062 PA Rotterdam
entree : gratis, reserveren via www.eur.nl/sgerasmus/agenda
facebook event


AMSTERDAM
‘VSB Poëzieprijs op Tournee’ met voordrachten uit de genomineerde dichtbundels ‘Kwaad gesternte’ door Hannah van Binsbergen en ‘Dichter, bokser, koningsdochter’ door Delphine Lecompte. Daarnaast zijn er enkele dichters op film en  tafelgesprekken. Presentatie: Ellen Deckwitz. I.s.m. SPUI25.
datum: do 12 januari 2017
tijd: 20.00 uur
locatie: SPUI25
adres : Spui 25-27, 1012XA Amsterdam
entree: gratis, binnenkort is reserveren mogelijk via: www.spui25.nl/programma
facebook event

GENT
‘VSB Poëzieprijs op Tournee’ met voordrachten uit de genomineerde dichtbundels ‘Kwaad gesternte’ door Hannah van Binsbergen en 'Lichtmeters' door Ruth Lasters. Daarnaast zijn er tafelgesprekken o.l.v.  gespreksleider Sarah Vankersschaever.  I.s.m. Poëziecentrum.
datum: wo 18 januari 2017
tijd: 12.30 uur 
locatie: Poëziecentrum,  Het Toreken - Poëzie Rendez-Vous.
adres: Vrijdagmarkt 36, B-9000 Gent
entree: gratis,binnenkort is reserveren mogelijk  via: www.poeziecentrum.be/agenda/overzicht
facebook event

ANTWERPEN

‘VSB Poëzieprijs op Tournee’ met voordrachten uit de genomineerde dichtbundels ‘Koelkastlicht’ door Rodaan Al Galidi en ‘Dichter, bokser, koningsdochter’ door Delphine Lecompte. Daarnaast zijn er tafelgesprekken. Presentatie: Piet Piryns.
datum: do 19 januari 2017
tijd: 12.30 uur 
locatie: Het Antwerpse Letterenhuis - Donderdagen van de Poëzie
adres: Minderbroedersstraat 22, Antwerpen
entree: gratis, reserveren via www.letterenhuis.be
facebook event

UTRECHT
‘VSB Poëzieprijs op Tournee’ met voordrachten uit de genomineerde dichtbundels ‘Kwaad gesternte’ door Hannah van Binsbergen, ‘Koelkastlicht’ door Rodaan Al Galidi, 'Lichtmeters' door Ruth Lasters en ‘Dichter, bokser, koningsdochter’ door Delphine Lecompte. Met voorafgaand een rondleiding door Museum Speelklok. Presentatie: Ester Naomi Perquin en Piet Piryns. I.s.m. Het Literatuurhuis.
datum: do 19 januari 2017
tijd: 19.45 uur  (rondleiding), 20.30 uur (programma)
locatie: Museum Speelklok (danszaal) - De Nacht in de Speelklok.
adres: Steenweg 6, , 3511 JP, Utrecht
entree: 17,50 / 5 euro, reserveren via www.hetliteratuurhuis.nl/agenda
facebook event

DEN HAAG

‘VSB Poëzieprijs op Tournee’ met voordrachten uit de genomineerde dichtbundels ‘Kwaadgesternte’ door Hannah van Binsbergen, ‘Koelkastlicht’ door Rodaan Al Galidi, ‘Lichtmeters’ door Ruth Lasters en Writers Unlimited dichters Obe Alkema, Simone Atangana Bekono, Mira Feticu, Dominique de Groen, Ton van ’t Hof en  Marieke Rijneveld. Deze editie valt onder het poëzieprogramma  ‘De verborgen ruimte’ van Winternachten internationaal literatuurfestival in Den Haag. Presentatie: Maarten van der Graaff.
datum: vr 20 januari 2017
tijd: 20.00 uur 
locatie: Theater a/h Spui – Friday Night Unlimited, Winternachten Internationaal Literatuurfestival
adres: Spui 187, 2511 BN, Den Haag
entree: alleen toegang met Friday Night Unlimited-ticket, verkoop via www.writersunlimited.nl
facebook event

GRONINGEN

‘VSB Poëzieprijs uitreikingsprogramma in Groningen met voordrachten uit de VSB Poëzieprijs genomineerde dichtbundels ‘Kwaad Gesternte’ door Hannah van Binsbergen, ‘Koelkastlicht’ door Rodaan Al Galidi, 'Lichtmeters' door Ruth Lasters, ‘Dichter, bokser, koningsdochter’ door Delphine Lecompte en ‘Van groot belang’ door Nachoem M. Wijnberg. I.s.m. SLAG
datum: do 26 januari 2017
tijd: 20.00 uur 
locatie: Grand Theatre
adres: Grote Markt 35, 9711 LV, Groningen
entree: op uitnodiging (of mail info@poetry.nl voor meer informatie)
facebook event

Over de VSB Poëzieprijs-uitreiking
Sinds 2013 bundelen bekende poëzie-evenementen als Gedichtendag, de VSB Poëzieprijs, de Dichter des Vaderlands en de Turing Gedichtenwedstrijd hun krachten  in de Poëzieweek die plaatsvindt in de periode van 26 januari  tot en met 1 februari 2017. Met de bundeling van activiteiten willen de partners een groter bereik creëren voor poëzie. De Poëzieweek is een Nederlands-Vlaamse samenwerking van Poetry International, Poëziecentrum, Stichting Lezen Vlaanderen, Stichting Lezen Nederland, Nederlands Letterenfonds, Poëzieclub, VSBfonds, Stichting CPNB en Boek.be, met steun van de Nederlandse Taalunie.